Γονείς εφήβων

Οι έφηβοι είναι μια πολύ ιδιαίτερα ηλικιακή ομάδα. Έχει δυσκολίες και πολλές ανάγκες. Έχει εντάσεις και πολλές χαρές. Οι έφηβοι δυσκολεύουν τους γονείς τους και συναρπάζουν τους συνομηλίκους τους. Ζουν συχνά στα άκρα και τροφοδοτούνται από τις εντάσεις που δημιουργούν στο οικογενειακό τους περιβάλλον. Οι γονείς των εφήβων έχουν κοινούς προβληματισμούς και πολλούς όμοιους στόχους. Οι θεραπευτικές ομάδες γονέων αποσκοπούν στη δημιουργία μιας κλειστής ομάδας με κοινό παρονομαστή. Η ομάδα συναντιέται κάθε 15 ημέρες. Στόχος της είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των γονέων και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν στο μεγάλωμα των εφήβων.

Οι εστιασμένες ομάδες γονέων πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.

Νέοι γονείς (ηλικίες παιδιών 0 -3 ετών)

Το να γίνεται κανείς γονέας δεν είναι εύκολο και σίγουρα δεν είναι κάτι για το οποίο μπορούμε να προετοιμαστούμε. Οι δυσκολίες στο μεγάλωμα του μωρού στα πρώτα χρόνια της ζωής του μωρού είναι πολλές. Η ζωή με το νέο μέλος είναι συναρπαστική αλλά και ιδιαίτερα κουραστική. Ο γονέας συχνά έχει αγωνίες και πολλές ερωτήσεις. Η συγκεκριμένη ομάδα γονέων αποσκοπεί στη διαχείριση της καθημερινότητας του γονέα με το νέο μέλος. Η ομάδα συναντιέται κάθε 15 ημέρες. Στόχος της ομάδας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των γονέων και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν στο ξεκίνημα του νέου ρόλου.

Οι εστιασμένες ομάδες γονέων πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.

Διαζύγιο

Σε κάποιες περιπτώσεις η οικογένεια αλλάζει μορφή και οι γονείς χωρίζουν. Οι γονείς χρειάζονται βοήθεια για να ανταπεξέλθουν στις δυσκολίες της νέας εποχής. Τα παιδιά έχουν να διαχειριστούν το  πένθος του χωρισμού των γονέων και να προσαρμοστούν στη νέα τους ζωή. Οι γονείς που περνούν το  κατώφλι του διαζυγίου χρειάζονται καθοδήγηση και συναισθηματική στήριξη, τόσο σχετικά με τα δικά τους συναισθήματα πένθους και αποχωρισμού, όσο και σε σχέση με την αντιμετώπιση των συναισθημάτων των παιδιών τους. Η ομάδα συναντιέται κάθε 15 ημέρες. Στόχος της ομάδας είναι η ανταλλαγή πληροφοριών και κοινών εμπειριών μεταξύ των γονέων και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν.

Οι εστιασμένες ομάδες γονέων πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.

Πένθος

Η διαχείριση μιας απώλειας σημαντικής για την οικογένεια είναι το θέμα της θεραπευτικής ομάδας πένθους. Οι άνθρωποι που πενθούν την απώλεια ενός αγαπημένου προσώπου περνούν το δυσκολότερο στάδιο της ζωής τους. Χρειάζονται στήριξη και καθοδήγηση. Η απώλεια ενός σημαντικού προσώπου επηρεάζει τη δομή και τη λειτουργία όλης της οικογένειας. Οι γονείς που διαχειρίζονται το πένθος τους περνούν από τα στάδια αντιμετώπισης και προσαρμογής της απώλειας. Σε κάθε στάδιο βιώνουν διαφορετικά συναισθήματα. Το κάθε στάδιο έχει διαφορετική ένταση και χρονική διάρκεια για τον κάθε άνθρωπο που πενθεί. Η συγκεκριμένη θεραπευτική ομάδα γονέων αποσκοπεί στη διαχείριση της καθημερινότητας του γονέα που πενθεί. Η ομάδα συναντιέται κάθε 15 ημέρες. Στόχος της ομάδας είναι η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των γονέων,  η ανακούφιση των συναισθημάτων που βιώνουν και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν κατά τη διαχείριση του πένθους.

Οι εστιασμένες ομάδες γονέων πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.

Θετοί γονείς

Η υιοθεσία είναι μια πράξη ανιδιοτελούς αγάπης και ολοκληρωτικής αφοσίωσης. Είναι μια επιλογή που δείχνει ανιδιοτέλεια, στοργή και λατρεία. Οι θετοί γονείς είναι μια ιδιαίτερη ομάδα γονέων που ζητούν πληροφορίες για το μεγάλωμα του παιδιού τους, για τη διαδικασία ενημέρωσης του παιδιού τους για την υιοθεσία του και για τις συναισθηματικές ανάγκες που προκύπτουν καθ’ όλη τη διάρκεια ανάπτυξης του παιδιού. Στη συγκεκριμένη ομάδα συμμετέχουν γονείς (ζευγάρια ή μονογονεϊκές οικογένειες)  οι οποίοι μεγαλώνουν ένα θετό παιδί και έχουν ανάγκη από στήριξη και καθοδήγηση για το μεγάλωμά του. Η ομάδα συναντιέται κάθε 15 ημέρες. Στόχος της ομάδας είναι η ανταλλαγή εμπειριών μεταξύ των γονέων, η ανακούφιση των συναισθημάτων που βιώνουν και η αντιμετώπιση των δυσκολιών που προκύπτουν κατά το  μεγάλωμα ενός υιοθετημένου παιδιού.

Οι εστιασμένες ομάδες γονέων πραγματοποιούνται κατόπιν συνεννόησης.