ΜΑΘΗΤΕΣ ΛΥΚΕΙΟΥ – ΛΙΓΗ ΑΚΟΜΑ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ

Πολλοί είναι οι μαθητές που ανακουφίστηκαν με την παράταση της νέας τους κανονικότητας. Τα λόγια τους αφοπλιστικά: ‘πού να ξυπνάμε πάλι νωρίς’, ‘αν γυρίσουμε στο σχολείο θα μας τσακίσουν στα διαγωνίσματα’, ‘τι τα θες, κοιμάμαι παραπάνω’, ‘μια χαρά νανουρίζομαι κάτω από το πάπλωμα με τη φωνή του καθηγητή’, ‘συνδέομαι και φεύγω από τη διαδικτυακή τάξη’,…

περισσότερα

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην επανένταξη του έφηβου που νοσεί

Ο ρόλος του εκπαιδευτικού στην επανένταξη του έφηβου που νοσεί στο σχολικό πλαίσιο είναι ιδιαίτερα σημαντικός.  Ο εκπαιδευτικός είναι σε θέση να βοηθήσει τον έφηβο να προσαρμοστεί επιτυχώς στο σχολικό περιβάλλον. Η βοήθεια αυτή, είναι συνήθως πρακτική και συναισθηματική μαζί. Αρχικά, ο εκπαιδευτικός βοηθάει τον έφηβο σε μαθησιακό επίπεδο, καλύπτοντας μαζί του την ύλη των…

περισσότερα

Οι πρώτες μέρες στο σχολείο. Η μετάβαση από το σπίτι στον παιδικό σταθμό

Το ξεκίνημα του παιδιού σας στον παιδικό σταθμό αποτελεί τη σημαντικότερη μετάβαση στην έως τώρα ζωή του. Μια νέα περίοδος ξεκινά. Το παιδί σας αποχωρίζεται για πρώτη φορά το οικείο και γνώριμο οικογενειακό περιβάλλον. Αντιμετωπίζει ένα νέο περιβάλλον, με καινούριους ανθρώπους, με άγνωστα παιδιά και ανεξερεύνητους χώρους. Σιγά σιγά το παιδί σας θα γνωρίσει τον…

περισσότερα

Το νέο μωρό στην οικογένεια. Η αντιμετώπιση της ζήλειας του πρωτότοκου παιδιού

Οι αντιδράσεις των μεγαλύτερων παιδιών στην έλευση ενός μικρού αδερφού ή αδερφής εξαρτώνται από την προσωπικότητα του παιδιού, τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της χρονικής συγκυρίας στην οποία έρχεται το νέο μωρό (π.χ. αρρώστια, πένθος, οικονομικές δυσκολίες, άλλες πιθανές αλλαγές στη ζωή του παιδιού), την ηλικία τόσο του παιδιού όσο και των γονέων, το φύλο του παιδιού…

περισσότερα

Η αντιμετώπιση του πένθους. Η κατανόηση της έννοιας του θανάτου

Πριν από χιλιάδες χρόνια, οι πρόγονοί μας δεν είχαν προσπαθήσει να ορίσουν επιστημονικά τον θάνατο: Γι αυτούς ο άνθρωπος που σταματούσε να αναπνέει και να χτυπά η καρδιά του, θεωρούνταν νεκρός. Όμως, τη σημερινή εποχή, όπως αναφέρει και ο Gaylin (1980),τίποτα στη ζωή δεν είναι πλέον τόσο απλό, ούτε το να φεύγεις από αυτή. Σύμφωνα…

περισσότερα

Η εκπαίδευση και ο Φρόιντ

Α) Οι εκπαιδευτικές θεωρίες και η σχέση τους με την ψυχαναλυτική θεωρία. Η εκπαίδευση είναι ένας επιστημονικός ανθρωπιστικός τομέας που συνδέεται  άμεσα με την ψυχολογία και την ψυχιατρική.  Ξεκινάει από τον άνθρωπο (τον εκπαιδευτικό) και καταλήγει πάλι στον άνθρωπο (τον μαθητή).  Για αυτή λοιπόν τη σχέση εκπαιδευτή – εκπαιδευόμενου, έχουν γραφτεί πολλές θεωρίες μάθησης. Οι…

περισσότερα